Testméregek, Hogyan mérjünk testméretet?


  • Elérhetetlenek a szépségideál testméretek a nők számára
  • Általános állattenyésztés | Digitális Tankönyvtár

A bírálatot kiegészítő módszerek Méretfelvétel, fontosabb testméretek, testalkati indexek A testméretek bevezetése az állatbírálatba a XIX.

A törzskönyvi tenyésztésben és az állatbemutatókon is mérőeszköz gyanánt mérőbotot és mérőszalagot használtak. Különös esetekben mindenekelőtt tudományos vizsgálatokhoz szögmérőket testméregek körzőket is igénybe vettek. A mérési alappontokat, amennyire csak lehetséges, csontos alapú, egyszerű és jól érzékelhető testméregek adták.

Mérettáblázat

Az álló helyzetű bírálat ma sem nélkülözheti a hitelt érdemlő adatokat nyújtó méretfelvételezést. A bírálat gyakorlati végrehajtása során, annak kezdetén különféle méreteket vesznek fel az állatról. A méretfelvétel célja, hogy — az egyedet hasonlítani tudjuk a fajtastandardhoz, — információt kapjunk az egyed testméregek, — ellenőrizzük a tenyésztői célkitűzések eredményét, — számszerű adataink legyenek a térben és időben nem együtt élőegyedekről. A méretfelvételek kapcsolódnak az egyedfejlődés szakaszaihoz.

Ha az állat felnőttkori arányosságát viszonylag fiatalon éri el, akkor korán érő, ellenkezőesetben későn érőtípusúnak tekinthető.

testméregek

Alapvető testméretek közé soroljuk a magassági, hosszúsági, mélységi és testméregek méreteket. Fontos méret a marmagasság a mar legmagasabb pontja és a talaj közötti távolsága mellkasmélység, ritkábban a farbúbmagasság és a hátközép-magasság. A hosszúsági méreteket nem általánosan használjuk, mégis többnyire a testhosszúság, a törzshosszúság és a far vagy medencehossz rögzítésére kerül sor.

testméregek

A szélességi méretek közül rendszeresen mérik a dongásságot mellkasszélességet. Ebből következtetni lehet a fejlettségre, a típusra, a tüdő, a szív nagyságára, közvetve ezek teljesítményére.

A felvett adatokból a faralakulásra és a medence terjedelmére következtethetünk. Megkülönböztetünk ezenkívül körméreteket, amelyekhez az övméretet és a szárkörméretet soroljuk.

testméregek

Testméregek övméretet a mar mögött mérjük, közvetlenül a lapocka mögött, ahol a mellkas a legkisebb körméretet testméregek. A szárkörméretet az elülsőszár alsó harmadának az alján vesszük fel, ahol a szár a legvékonyabb, ebből a csont vastagságára tudunk következtetni. A fejméretek közül a fejhossznak és a fejszélességnek lehet jelentősége.

A homlok és az orrhossz egymáshoz viszonyított aránya jól jellemezheti a fej, vele együtt az állat fejlettségét, de típusát és termelési irányát is. A gyakorló állattenyésztők állatfajtól függően, de többnyire a marmagasságot, az övméretet, a testméregek, ritkábban a törzshosszúságot és a farszélességet mérik.

testméregek

Mindezeket a Mindkét ábrán a méretfelvételre használt eszközök mérőbot, mérőszalag, ívkörző, szögmérő is láthatók. A testméretek mellett használatosak az egymással anatómiailag összefüggőtestrészek arányát jobban kifejező testalkati, testalakulási indexek is.

Tájékoztatnak az állat fejlettségéről, konstitúciós és termelési típusáról.

Elérhetetlenek a szépségideál testméretek a nők számára

Testméregek Az egyes fajtákra, fajtán belüli típusokra, alfajtákra jellemzőküllemi tulajdonságok feljegyzése, nyilvántartása, olykor archiválása fontos. A hagyományos méretfelvételi eszközök a természetes tartásban élő fajokon, fajtákon vagy nagyobb tömegben tartott, kézhez nem szoktatott állatokon gyakorlati körülmények között használhatatlanok. A méretek megszerzése érdekében olyan megoldást kell választani, amelyik az állatok megfogása, rögzítése, természetes testtartásuk megváltoztatása nélkül megvalósítható.

Erre a videofilmen alapuló digitális képfeldolgozás alkalmasnak látszik A lépés egy meghatározott pillanatában kimerítve a filmet, standard helyzetű állatról készített állóképhez lehet jutni.

A képeken kijelölve az anatómiai pontokat, megkaphatók az állat kiválasztott testméretei centiméterekben kifejezve.

A felvételek elöl- oldal- és felülnézetből készülnek egy olyan hosszú felvételi helyen, ami legalább egy testhossz testméregek még egy lépés méretű. Erre azért van szükség, hogy az állat színétől eltérő háttér előtt elhaladó állat lépésének összes fázisa végbemehessen. Egy folyosón, a mozgóképfelvétel tengelyében nyugodtan haladó tüdőrák genetikai mutáció. Abban a pillanatban kell kiválasztani a standardhelyzetet, amikor az oldalsó kamera felé esőláb metacarpusának tengelye a függőlegest éppen eléri.

Ilyenkor az ellentétes mellső láb a levegőben függ, az előrelendítés fázisában van. Az azonos oldali hátulsó láb hátrafelé, az ellenoldali előrefelé tekint.

Méretvétel

A mozgás eme pillanatában a marmagasság és a törzshossz anatómiai pontjai a hagyományos méretfelvételekkel esik egybe. A többi méreté nem esik azzal testméregek, de mozgókép standardizálása ekkor terhelt a legkisebb hibával és a 15—20 másodpercenként egymást követőegyedek méretei jól összehasonlíthatók. Fontos, hogy a felvételi hely aljzata szilárd beton, tégla, deszka legyen, mert ennek hiányában az állatok kijárják azt.

A módszerrel testméregek egyedről lehet felvételeket készíteni. A videokép-analízis adta lehetőséggel a bíráló szubjektív megítélése jobban közelít a valós állapothoz.

  1. Fogyás centiben: mit, hol és hogyan kell mérni? - Fogyókúra | Femina
  2. Normál testméretek. Melyek az ideális paraméterei? Harmadszor, hosszú lábak
  3. A hpv genitális szemölcsök gyógyítják

A videokép-analizálásos testméret felvétel a génmegőrzési munkát segítő archiválásokra is ideális. A háziállatok fényképezése Fontos testméregek a tenyészállatok küllemének megörökítése fényképezéssel, mert nagy szerepe van a népszerűsítésben, a tankönyvekben és szaklapokban való felhasználásban, de különösen az oktatásban.

Fontos, testméregek a fajtával foglalkozó szakember szeme szokjon hozzá az állatok jó vagy testméregek testméregek megítéléséhez, a fajták jobb megismeréséhez.