Baktériumok, Kategória:Baktériumok


Nemzetségek Agrobacterium A nemzetségbe tartozó fajok rövid pálcika alakúak, Gram-negatívak.

baktériumok

Flagellumuk elhelyezkedése peritrih, de a flagellumok rövidek és számuk kevés. Oxidáz pozitívak, a glükózt oxidatív úton bontják. Kétféle plazmiddal rendelkeznek.

Mi áll a betegséged mögött? – avagy a baktériumok és a vírusok közti különbségek

Az egyik a Ti plazmid, amely golyvát eredményez pl. A másik az Ri plazmid, amely gyökérburjánzást idéz elő pl. Számos növényfajon gyökérgolyvát okoz. Több fiziológiai rassza, más szóval biotípusa, biovarietásza, illetve patotípusa ismert. Burkholderia A nemzetséget ban a Pseudomonas nemzetségből választották baktériumok.

Baktériumok – Wikipédia

Jellemzői a Pseudomonas nemzetséggel általában megegyeznek, RNS-szerkezetük azonban azoktól eltérő. E nemzetségbe tartozik a szegfűn előforduló B. Clavibacter A nemzetségbe tartozó fajok pálcika alakúak, megvastagodott végűek, enyhén görbültek. Flagellum nélküliek.

Oxidáz negatívak, a glükózt oxidatív úton gyengén bontják.

A baktériumok és az ember sejtjei kitűnően értenek egymás nyelvén

E nemzetséget a Corynebacterium nemzetség megszüntetésével hozták létre. A Clavibacter nemzetségbe kevés faj tartozik. Ezek közül a paradicsomon előforduló Clavibacter michiganensis subsp. Curtobacterium A nemzetségbe tartozó baktériumfajok rövid pálcika alakúak, Gram-pozitívak. Flagellumuk monopoláris, monotrih. A Curtobacterium nemzetségbe baktériumok faj tartozik. Ezek közül a babon előforduló C.

SMITH kutató keresztneve alapján ben nevezték el. A nemzetségbe tartozó fajok pálcika alakúak, egyesével, párosával vagy láncokban képződnek.

Flagellumuk elhelyezkedése peritrih. Oxidáz negatívak, a glükózt fermentatív úton bontják. A nemzetségbe lágyrothadást okozó, pektinbontó tulajdonsággal rendelkező, polifág fajok pl. Pseudomonas A nemzetségbe tartozó fajok pálcika alakúak, Gram-negatívak. Flagellumuk elhelyezkedése általában baktériumok, monotrich vagy baktériumok lofotrich.

Legtöbbjük zöld, fluoreszcensz pigmentet képez pl.

  • By Borsi-Nagy Szilvia A  gyakori betegségek okozói baktériumok vagy vírusok lehetnek, de mi a különbség közöttük, melyiket hogyan lehet kezelni, és honnan tudhatod, hogy éppen melyikkel van dolgod?
  • Platyhelminthes és nemathelminthes ppt
  • Bőrkezelés papilloma eltávolítása után
  • baktérium – Wikiszótár

A nemzetségbe számos baktériumfaj tartozik. Ezek főleg foltosságot idéznek elő.

Vízben élő baktériumok és egysejtűek (papucsállatka, amőba és a zöld szemesostoros)

A levélfoltok erek által határoltak, a száron és a termésen pedig kerek vagy ovális alakúak. Rhodococcus A nemzetségbe tartozó faj gömb alakú, Gram-pozitív. Oxidáz negatív, a glükózt oxidatív úton gyengén bontja.

baktériumok

A nemzetségbe egy faj, a számos növényen burjánzást okozó Rhodococcus fascians tartozik. Xanthomonas A nemzetségbe tartozó fajok pálcika alakúak, Gram-negatívak. Flagellumuk elhelyezkedése monopoláris, monotrih. A legtöbb faj oxidáz negatív, néhány faj gyengén pozitív.

Kovács Anikó, gyógyszerész A baktériumok csak néhány mikrométer átmérőjű egysejtű élőlények, mégis ha a betegséget okozó fajtáik megtámadják a szervezetünket, súlyos, kezelés nélkül akár halálos betegségeket is tudnak okozni. Fontos baktériumok, hogy nem minden baktérium okoz betegséget. Testünkben is nagyon sok baktérium él, melyekkel szimbiózisban élünk, vagyis az együttélés mindkét fél számára hasznos. Ilyenek például a bélbaktériumok, melyek bizonyos ételek feldolgozásában vannak segítségünkre, sőt egyes gyógyszerek hatása vagy vitaminok felszívódása nem jöhetne létre a közreműködésük nélkül.

Pigmentjük a xantomonadin, más szóval a xantán. A glükózt oxidatív úton bontják. A nemzetségbe jelenleg több faj és számos patovarietász tartozik. Legtöbbjük foltosságot okoz, néha lágyrothadást vagy hervadást idéz elő. A baktériumok átvitele A baktériumok átvitele a növény szövetnedvével, maggal, vegetatív úton szaporított növényrészekkel, állatokkal és vízzel lehetséges. Átvitel a növény szövetnedvével A szövetnedvben lévő baktériumok elsősorban sebeken keresztül, ritkábban a természetes nyílásokon sztómán, hidatódán stb.

Átvitel baktériumok Magátvitel esetén a baktérium elhelyezkedhet a mag felületén.

baktériumok

Ilyenkor a csíranövényt a baktérium kívülről, a csírázáskor keletkező apró sebzésen keresztül fertőzi meg. A baktérium a mag belsejében is elhelyezkedhet, ahol az endospermiumban található.

A baktérium az edénynyalábokból a mag köldökén, azaz funiculuszán át kerül az endospermiumba.

Kategória:Baktériumok

A pollenátvitelnek csak az Erwinia amylovora esetében van jelentősége. Átvitel vegetatív úton szaporított növényrészekkel A baktériumos anyanövényekről származó, és szaporításra kerülő beteg növényrészekkel a baktérium átvihető. Átvitel állatokkal Az állatok közül a legnagyobb szerepet a rovarok játsszák, amelyek a baktériumokat lábukkal és szájszervükkel viszik át.

Esetenként a rovarok testében is fennmaradnak a baktériumok. Ritkán a talajlakó kártevők drótférgek, fonálférgek stb. Átvitel vízzel A baktériumok átvitelének legfontosabb és leggyakoribb módja. A talajról felfröccsenő és a növényről lecsöpögő vízzel a baktériumok más növényekre is rákerülnek. Nagyobb távolságra szélsodorta vízcseppekkel jutnak el a baktériumok.

A baktériumok meghatározása A baktériumok tulajdonságainak megállapítására számos módszer ismert. E tulajdonságok alapján különböztethetők meg a baktériumok nemzetségei, fajai, alfajai subsp. A morfológiai bélyegek, szemölcsök a húgycsőben a baktériumok alakja baktériumok mérete a meghatározás egyik jellemzője. A fajok elkülönítésére azonban kevésbé alkalmas, mert azok között lényeges alak- és méretkülönbség nincs.

A flagellum elhelyezkedése és száma ugyancsak fontos ismertetőjel, amely a baktériumok meghatározásához elengedhetetlen. A baktériumsejtek és festett flagellumaik fénymikroszkópban láthatók, szerkezetük viszont elektronmikroszkóppal tanulmányozható. A baktériumok mozgása sötét látóterű fénymikroszkóppal figyelhető meg.

Baktériumok

A tenyészbélyegek vizsgálatakor a baktériumtelepek, azaz kolóniák alakját és színét állapítják meg különböző táptalajokon. A baktériumtelep fehér, szürkésfehér, sárga, táptalajból kiemelkedő, kerek, épszélű, karéjos stb. Esetenként a táptalajon pigmentek baktériumok képződnek. A Gram-féle tulajdonságok megállapítására a baktériumsejtek Gram-féle baktériumok, valamint káliumhidroxidban történő oldhatóságát vizsgálják. A Gram-féle. A Gram-féle festési eljárás régi keletű, mert Cristian Gram már ben közölte a módszert.

Lényege az, hogy a pararozanilin tartalmú festéket pl. Ezeket Gram-pozitív baktériumoknak nevezzük.

baktériumok

baktériumok Azokat a baktériumokat, amelyekből viszont a festék utókezeléssel baktériumok, Gram-negatív baktériumoknak nevezzük. A káliumhidroxidban történő oldhatóság röv. A Gram-pozitív baktériumsejtek ezt a reakciót nem adják. A biokémiai tulajdonságok szénhidrátbontás, nitrátredukció, zselatinfolyósítás, keményítőhidrolízis, tejbontás, zsírbontás stb.

Ezeket az adatokat a bakteriológiai irodalom részletesen közli. A szerológiai módszerek a baktériumok esetében a precipitációs és agglutinációs teszt, a géldiffúziós teszt, az immunoelektroforézis-teszt, az immunofluoreszcensz-teszt, valamint az ELISA-teszt lehetnek.

A precipitációs teszt aprecipitáció elvén alapul, miszerint a baktériumsejtből kivont anyagot, vagyis oldott antigént hozzák össze antiszérumával. Az agglutinációs teszt esetében a baktériumsejt, mint oldott antigén kerül össze antiszérumával. A baktériumok meghatározásakor főleg az agglutinációs tesztet használják. A géldiffúziós teszt esetében baktériumok szerológiai reakció gélben agarban, agarózban megy végbe. Az immunoelektroforézis-teszt esetében a szerológiai baktériumok baktériumok gélben, de elektromos áram segítségével zajlik le.